Genel Bilgiler

Ormancılık Bölümü, Avcılık ve Yaban Hayatı Programının Gerekçesi ve Amacı

İnsan nüfüsunun artmasıyla birlikte son 200 yıllık dönem insanoğlunun doğaya etkisi bakımından bir yeniçağı ifade etmektedir. Bu çağ insan çağı (Antroposen) olarak kabul edilmektedir. İnsan nüfusu arttıkça doğal ortamlarda yayılmakta, yerleşim, sanayii, ulaşım ve enerji gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere doğal kaynakları kullanmaktadır. Ancak insanoğlu hem yaşantısını hem de ihtiyaçlarını yaşadığımız ve bizim için alternatifi olmayan dünya üzerinden karşılamak zorundadır. Bu zorunluluk içinde insan, nesiller boyu daha sağlıklı ve huzurlu sürdürülebilir bir yaşam için doğal ortamının yani “yaban hayatının” kontrollü kullanımını, korunmasını ve yönetimini öğrenmek durumundadır. Bu amaçla ülkemizdeki yaban hayatı alanlarının (Ormanlar, stepler, çayırlık alanlar vb) içerdikleri doğal unsurlarla birlikte korunması, sonraki nesillere aktarılması ve yönetimi konularında yetişmiş elamanlara ihtiyaç gün geçtikçe artmaktadır.

Yaban Hayatı Kavramı; İnsanın yaşamadığı ve müdahalesinin olmadığı doğal ortamlardaki bütün canlı ve cansız varlıkların bir sistem dâhilinde oluşturdukları yaşamı ifade etmektedir. Bu ortamlar Ülkemizde orman alanlarda, step alanlarda, çayırlık ve mera alanlarında karşımıza çıkmakta ve içeriğinde dünyada benzeri olmayan endemik türler ve özel habitatlar barındırmaktadır. Bu nadide yaban hayatı varlığı biz insanlara çeşitli hizmetler sunmaktadır. İnsanlar yaban hayatından sağlık ve biyoteknolojik ürünler, doğa ve av turizmi, doğa fotoğrafçılığı gibi hizmetlerinden faydalandıkları gibi doğa ve hayvan sevgisi bilincinin oluşturulması bakımından önemli eğitim imkânları elde etmektedir. Yaban hayatını tanımak, doğal yaşam dengesini öğrenmek ve önemi anlamak, yaban hayatı sistemlerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak ve yaban hayatından insana sunulan hizmetleri yönetmek ve sürdürülebilir kılmak maksadı ile bu alanlarda yetişmiş uzmanlara ihtiyaç bulunmaktadır.

Avcılık kavramı; İnsanoğlunun bilinen en eski yaşam tarihinden günümüze kadar insan yaban hayvanlarını izlemekte ve onlar üzerinden pek çok yaşamsal ihtiyacını karşılamaktadır. Beslenmek, giyim, tarımsal faaliyetler, ulaşım, spor pek cok insan faaliyetinde yaban hayvanlarından faydalanılmıştır. Günümüzde bu konu Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel müdürlüğü bünyesinde Türkiye Yaban Hayatı coğrafyasının tamamının Milli avlak alanı ilan edilmesi sürecine kadar gelmiştir. Ancak bu kadar geniş ve farklı habitat özelliğine sahip bir coğrafyada özel ve kurumsal avlakları yönetebilecek, bu yapıları doğal bir kaynak olarak ülke ekonomisine etkin ve sürdürülebilir olarak kazandıracak uzmanlara ihtiyaç bulunmaktadır.

 

Yukarıda belirtilen gerekçelere uygun olarak Avcılık ve Yaban Hayatı programında Ülkesinin yaban hayatı varlığının farkında olan, bu varlığın önemini bilen, bir doğal kaynak olarak yaban hayatı unsurlarının korunması, izlenmesi ve yönetimi konularında yetişmiş ve doğal kaynakların hem korunmasını hem de ekonomiye kazandırılması yönündeki ilişkiyi sürdürülebilir olarak kurgulayabilecek kişiler yetiştirmek amacı ile Çankırı Karatekin Üniversitesi, Yapraklı Meslek Yüksekokulu Bünyesinde Ormancılık Bölümü kurularak bu bölüm içinde “Avcılık ve Yaban Hayatı” programı açılması planlanmıştır.

 Bölümümüzden mezun olan öğrenciler sahip olduğu bu bilgi ve tecrübeleri ile;

  • Avcılık ve Yaban hayatı kavramlarını özümser ve bu iki kavram arasındaki dengeyi gözetebilir.
  • Herhangi bir Yaban Hayatı sahasında planlanacak insan faaliyetlerinin yönetim planlamasını yapabilir.
  • Bir yaban hayatı sahasında yaşayan canlı gruplarını tanıyabilir ve envanterini yapabilir.
  • Avlanma ve avcılık ile ilgili kanuni durumları bilir ve sahadaki uygulanma aşamalarını takip edebilir.
  • Bir yaban hayatı sahasında kurulması düşünülen bir işletmenin yaban hayatı üzerinde oluşturacağı muhtemel etkileri tespit edebilir, değerlendirebilir ve çözüm önerilerini sunabilir.
  • Bir avlakta yapılacak bir avlanma faaliyetini zamansal ve mekânsal anlamda planlayabilir ve yönetebilir.
  • Yaban hayatı unsurlarının biyolojik ve ekolojik durumları hakkında bilgileri toplayabilir ve her eğitim seviyesindeki kişilere eğitim verebilir.
  • Yaban hayatı sahasındaki av hayvanlarının, hedef ve anahtar türlerin izlenmesini yapabilir ve ilgili kurumlara uygun olarak kayıtlarını tutabilir.
  • Yaban hayatı unsurları ile ilgili araştırma ve geliştirme projelerinde çalışabilir.

Bölgesel Gerekçeler

Çankırı konumu itibari ile kuzeyi Karadeniz (% 50) ve güneyi İçanadolu (%50), özelliği taşımaktadır. Kuzeyinde Ilgaz Dağı ve çevresinde sık ve geniş orman alanları, güneyinde ise açıklıklar düzlükler ve Kızılırmak havzası yer almaktadır. Bu anlamda çok faklı yaban hayatı ekosistemi sunan bu ilimizdir. Kuzeydeki ormanlarında Kızılgeyik, Karaca ve Yaban domuzu gibi av türleri, güneyde ise Kızılırmak nehrinde önemli bir balık avının yapıldığı istasyonlar bulunmaktadır. Çankırı ilinin insana sunduğu bu doğal hizmetlerin kontrollü ve bilinçli yönetimini yerine getirecek yeterince yetişmiş uzman bulunmamakta dolayısıyla bu faaliyetler hem yaban hayatına zarar vermekte hem de bu doğal kaynakların bir denge halinde gelecek nesillere sürdürülebilir şekilde ulaşmasını engellemektedir. Gelişmekte olan ve sanayinin büyümekte olduğu bir il olan Çankırı yaban hayatı varlığı bakımından adeta Türkiye’nin bir özeti gibidir. Bu bağlamda Çankırı ilinde avcılık ve yaban hayatı programından yetişecek bir öğrenci Türkiye’nin her ilinde ve coğrafyasında rahatlıkla uzmanlığını etkin bir şekilde kullanabilecektir

 

Ulaşım Bilgileri

Yapraklı Meslek Yüksekokulu Çankırı İli Merkez sınırlarında olup, Kastamonu-Çankırı-Ankara karayolu (otobüs hattı) üzerinde Ankara istikametinde (Kastamonu iline 85 ve Ankara iline yaklaşık 90 km mesefade) yer almaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 8 km mesafede yeralan Yüksekokulumuza hafta içi ve hafta sonu sürekli toplu taşıma araçları hizmet vermektedir.